• Boylestraat 22 3112 XD Schiedam  
 • info@robinezijderhand.nl  
 • 06 41915714  

Weerbaarheid en zelfvertrouwen

Door deelname aan een Bikkeltraining© leren kinderen en jongeren stevig op beide benen staan en met zelfvertrouwen hun taken aanpakken

kinderen en emoties

 

Sterk & stevig met de BikkelMethodiek ©

Veel kinderen en jongeren worstelen met onzekerheden en het zelfvertrouwen. Vanaf jonge leeftijd worden er veel eisen aan hen gesteld op het gebied van de sociale omgang met anderen en het flexibel aanleren van allerlei nieuwe vaardigheden. Door deelname aan een Bikkeltraining© leren kinderen en jongeren stevig op beide benen staan en met zelfvertrouwen hun taken aanpakken. Vaak gaat het om een tijdelijk steuntje in de rug zodat het kind net wat steviger en zekerder van zichzelf nieuwe taken en uitdagingen aankan.

Herken jij je in één of meer van onderstaande uitspraken? Dan is één van de Bikkeltrainingen misschien wel iets voor jou!

 • Ik vind het moeilijk om nee te zeggen
 • Het liefst ga ik moeilijke situaties uit de weg
 • Ik voel me niet op mijn gemak in een groep
 • Ik ben bang om toetsen slecht te maken
 • Als ik iemand moet bellen, gaat mijn hart als een razende tekeer
 • Meestal weet ik pas achteraf wat ik had kunnen of moeten zeggen
 • Ik vind het lastig om zomaar een gezellig praatje te maken
 • Ik kan maar geen grip krijgen op mijn huiswerk
 • Ik maak een onzekere indruk op anderen
 • Ik denk vaak vooraf al dat ik iets niet zal kunnen
 • Ik laat me snel overbluffen
 • Leer-en maakwerk stel ik keer op keer uit

 
Met Bikkeltrainingen werk ik aan sterk en stevig in het leven staan. Of het nu gaat over het omgaan met je vrienden, je prestaties op school of hoe jij je voelt in je vrije tijd. Ik wil je graag helpen in alle situaties je meer ontspannen te voelen. Krijg weer grip op je leven en voel je beter.

 

Weerbaarheidstraining jonge kinderen

Vaak zie je het al in de kleuterleeftijd: dit jongetje of meisje kan wel een dosis zelfvertrouwen gebruiken! ‘Bikkeltjes met lef’ is een weerbaarheidstraining voor jonge kinderen van 4 tot 7 jaar met uitgebreid aandacht voor de rol van ouders. De kinderen leren alles over gevoelens en hoe zij daar zelf invloed op kunnen uitoefenen. Met hulp van Piepmiep Paula en Bikkelboy Bob leren de kinderen beter over zichzelf en nieuwe situaties na te denken. Door stevig te leren staan en met opgeheven hoofd nieuwe situaties aan te gaan, komen de kinderen beter in hun vel te zitten! 

Welkom in Bikkellandia
Welkom in Bikkellandia, een land hier ver vandaan, met gekleurde huisjes, heel veel speeltuinen, zwembaden en parkjes met vijvertjes. Alles wat kinderen leuk vinden, kun je vinden in Bikkellandia: klimbomen vol met snoepjes, lange glijbanen van het ene dorpje naar het volgende dorpje,  en als het regent, regent het druppeltjes van de lekkerste limonade die je ooit hebt geproefd. Alle jongens en meisjes uit Bikkellandia hebben een speciale kracht waardoor ieder kindje uit Bikkellandia een heel bijzonder kindje is. Piepmiep Paula, Bikkelboy Bob en Woeste Wilma zijn de inwoners van Bikkellandia. De verhalen uit Bikkellandia vormen de rode draad van deze weerbaarheidstraining voor jonge kinderen.

Voor wie?
Voor jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar die nog op het basisonderwijs zitten.

Inhoudtraining
Meer zelfvertrouwen, beter over jezelf denken en relaxter zijn in nieuwe situaties. Dat is de kern van onze weerbaarheidstrainingen. Kinderen en jongeren komen beter voor zichzelf op en staan stabiel en zelfbewust in het leven. Vaak zie je het al bij kleuters: dit jongetje of meisje kan wel een dosis zelfvertrouwen gebruiken! Met hulp van Piepmiep Paula en Bikkelboy Bob leren de kinderen beter over zichzelf en nieuwe situaties na te denken. Door stevig te leren staan en met opgeheven hoofd nieuwe situaties aan te gaan, groeit het zelfvertrouwen en emotionele weerbaarheid. We nemen de kinderen mee naar Bikkellandia waar de verschillende hoofdrolspelers de kinderen leren staan, denken, klinken en kijken als een Bikkel (assertief gedrag). Het gaat hier om fundamentele basisvaardigheden als duidelijk nee zeggen, stevig staan, iemand aankijken, met luide stem praten.
De trainingen bestaan uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur per keer. Er wordt na iedere bijeenkomst huiswerk meegegeven om thuis verder te kunnen oefenen.

Praktisch
Er vindt altijd eerst een intakegesprek plaats met ouders en het kind. Ouders hebben een belangrijke rol gedurende de training. Zij worden wekelijks met een uitgebreide ouderbrief op de hoogte gesteld van de inhoud van de bijeenkomsten en kunnen de precieze inhoud nalezen in het werkboek 'Bikkeltjes met lef'. Wekelijks krijgen de kinderen thuisopdrachten mee die zij samen met één of beide ouders moeten uitvoeren. Middels de ouderbrief weten ouders precies wat van hen verwacht wordt waarbij zij uitgebreide tips en aanwijzingen ontvangen. Het traject bevat vervolgens twee evaluatiemomenten zodat zowel ouders, kinderen als begeleiders op één lijn zitten en de beste resultaten kunnen worden geboekt.


Faalangsttraining tot 12 jaar

Met meer zelfvertrouwen je taken aanpakken: of je nu last hebt van faalangst op school, bij het sporten of in de omgang met anderen, met de faalangsttraining ‘Koele Bikkels’ pak je jouw faalangst snel en goed aan! De kern van onze Bikkeltrainingen© zit hem in een andere manier van denken:  Bikkeldenken. Maar ook leren ontspannen, relativeren en een goede voorbereiding houden faalangst op afstand. Vanaf 8 jaar kan er deelgenomen worden aan ‘Koel Bikkels’.
 
Voor wie?
Voor jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar die nog op het basisonderwijs zitten.

Inhoudtraining
De trainingen bestaan op de meeste locaties uit 4 bijeenkomsten van 1,5 uur per keer. Scholen houden over het algemeen een indeling van 8 bijeenkomsten van 1 lesuur aan. Er wordt na iedere bijeenkomst huiswerk meegegeven om thuis verder te kunnen oefenen.

Thema’s die onder andere aan bod komen tijdens onze faalangsttraining 'Koele Bikkels':

 • Wat is faalangst / soorten faalangst
 • Stress herkennen en inschalen
 • Leren relativeren met hulp van Piepmiep Paula en Bikkelboy Bob
 • De baas worden over eigen gedachten (Bikkeldenken)
 • Relaties tussen gebeurtenissen, gedachten, gevoelens, gedragingen en gevolgen in leren zien
 • Leren ontspannen en juist ademhalen met Chill Bill
 • Goed voorbereiding op je taken: beter leren plannen.
 • Gebruik van je eigen Bikkelprotocol als hulpmiddel voor je faalangst

Praktisch
Er wordt gestart  met een telefonisch of persoonlijk intakegesprek met ouders. Tijdens dit gesprek worden de wederzijdse verwachtingen besproken en bekeken of een faalangsttraining aansluit bij de wensen. 
Bij deelname ontvangt het kind de uitgebreide werkmap “Koele Bikkels” vol met belangrijke informatie, heldere uitleg en werkbladen, inclusief informatie per bijeenkomst voor ouders. Na iedere bijeenkomst wordt er een “thuisopdracht” meegegeven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het oefenen van nieuw geleerde vaardigheden.

 

 

 


Terug naar aanbod